Składniki:
Na masę:
- 1 kg miękkiego tofu
- szklanka mleka roślinnego
- ok. 1/2 szklanki erytrolu
- 4 łyżki agaru
- łyżka olejku waniliowego
- 2 opakowania borówek
Na karmel:
- 4-5 łyżek masła orzechowego
- 5-6 łyżek melasy karobowej
- 2 łyżki inuliny
Wykonanie:
- Agar zalać szklanką gorącej wody i wymieszać dokładnie.
- Resztę składników zmiksować na gładką masę.
- Połączyć z agarem i jeszcze raz dokładnie zmiksować.
- Delikatnie wywieszać z 1,5 opakowania borówek.
- Przełożyć do szklanego pojemnika.
- Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.
- Wszystkie składniki na karmel dokładnie wymieszać.
- Wylać masę na ciasto, posypać pozostałymi borówkami i włożyć jeszcze na godzinę do lodówki.