
Składniki:
Tofurnik:
- 4 paczki tofu naturalnego,
- 1/2 dużego kubeczka jogurtu migdałowego,
- 1 banan,
- 1/3 szklanki erytrolu pudru,
- sok z połówki cytryny,
- łyżka olejku waniliowego,
- 3 łyżki pasty z nerkowców,
- 2 łyżki agaru,
- 2 łyżki inuliny – opcjonalnie.
Polewa czekoladowa:
- opakowanie gorzkiej czekolady bez cukru,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka erytrolu pudru,
- 1 łyżeczka inuliny – opcjonalnie,
- łyżeczka olejku waniliowego,
- 3-4 łyżki napoju migdałowego lub jakiegokolwiek roślinnego.
Wykonanie:
Pasta z nerkowców: 1/3 szklanki nerkowców namoczyć na noc. Rano odsączyć wodę i zmiksować na gładką masę.
Wszystkie składniki tofurnika zmiksować na gładką masę. Ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia foremce i piec koło 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu, tofurnik dobrze schłodzić. Będzie ścinał się w miarę stygnięcia.
Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Polać ciasto polewą. Zostawić do stężenia. Nasz tofurnik posypany jest bezcukrowymi, bezglutenowymi kulkami śniadaniowymi. Można posypać go poszatkowanymi orzechami lub pistacjami. Smacznego