
Składniki:
Na ciasto:
- ok. 500 g naturalnego tofu
- ok. 700 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego
- 1/2 szklanki erytrolu- ciasto można ewentualnie dosłodzić wedle uznania
- 1/2 szklanki inuliny
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa toffi/karmelowa:
- 1:1 masło orzechowe i melasa karobowa
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Jeśli lubimy ciasto z grudkami, powinniśmy wystudzić kaszę jaglaną. Jeśli lubimy gładki, kremowy sernik, kasza powinna być zmiksowana jeszcze ciepła.
- Pieczemy koło godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Sernik gęstnieje po wystygnięciu.
- Przygotowujemy masę toffi/karmelową- dokładnie mieszamy masło orzechowe z melasa.
- Obstawiam na chwilę, aby masa zgestniała.
- Na wystudzone ciasto nakładamy warstwę toffi.