Składniki:
- szklanka orzechów ziemnych;
- 2 szklanki gryki do chrupania Dobra Kaloria;
- 4 łyżki kremu karobowo-sezamowego Bakra;
- 400 ml mleka kokosowego;
- 100 ml niesłodzonego mleka ryżowego;
- 3 łyżki nasion chia;
- 2 łyżeczki agaru;
- 4 łyżki ksylitolu;
- 20 g gorzkiej czekolady bez dodatku cukru.
Przygotowanie:
Orzechy ziemne zblenduj tak, by częściowo zamieniły się w masło orzechowe, ale nie pozbawione większych kawałków, które przyjemnie będą chrupać między zębami 🙂 Następnie połącz je z kremem karobowo-sezamowym oraz ekspandowaną gryką. Tak uzyskaną masą wyłóż spód okrągłej foremki o średnicy ok. 20 cm dobrze ją dociskając tak, by uzyskać równą powierzchnię i odstaw do lodówki (aby zapobiec przyklejeniu się masy do spodu formy, wyłóż ją papierem do pieczenia). Następnie do garnuszka wlej mleko kokosowe i mleko ryżowe. Dodaj do niego ksylitol oraz nasiona chia i doprowadź do wrzenia – w tym momencie dodaj agar, wszystko dobrze wymieszaj, pogotuj około 5 minut i zdejmij z gazu. „Mleczną” masę wylej na wcześniej przygotowany spód i póki jest jeszcze ciepła, zetrzyj na tarce o grubych oczkach połowę gorzkiej czekolady – dzięki temu wiórki roztopią się na powierzchni tortu i utworzą piękną czekoladową mozaikę. Następnie odstaw do ostygnięcia i gdy górna warstwa przestanie parować, wstaw do lodówki, aż całość stężeje. Na koniec obsyp tort wiórkami z drugiej porcji czekolady już na zimno. Tort nadaje się od razu do serwowania. Smacznego!
W przepisie wykorzystano produkty firmy Kubara (marka Dobra Kaloria) oraz Bakra.
2 Comments
Co zamiast kremu Katonowi-sezamowego
Można zmiksować sezam z odrobiną erytrytolu i kakao.