
Składniki:
Spód:
- 1 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. daktyli suszonych
- 5 łyżek masła orzechowego
- 1/2 szkl. wody
- 3 łyżki kakao
Masa:
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej
- 2 garści truskawek
- 2 banany
- erytrytol/ksylitol do smaku
- oraz truskawki do przybrania
Wykonanie:
- Spód: Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie, a następnie blendujemy. Składniki na ciasto, oprócz wody, wyrabiamy dokładnie w misce. Następnie stopniowo dolewamy wody, tak żeby ciasto było plastyczne i zwarte. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia i zapiekamy 30 min w temp. 180 st. C.
- Masa: Kaszę jaglaną moczymy na noc. Następnie zalewamy świeżą wodą w stosunku 1:2 i gotujemy pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę. Studzimy i blendujemy na gładką masę z dodatkiem truskawek, bananów i słodzika.
- Masę przekładamy na wystudzony spód. Dekorujemy truskawkami.