Truskawkowy tort Jagody

 In Przepisy

Składniki:

Biszkopt

  • 300 ml mąki gryczanej,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao (można zastąpić 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej),
  • 100-150 ml ksylitolu,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 olejek waniliowy,
  • 250 ml mleka kokosowego w temperaturze pokojowej,
  • świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny,
  • 1 dojrzały banan.

Przełożenie

400 ml drobno pokrojonych owoców (truskawek, melona, mango, wiśni, itp.),

0,5 litra śmietanki z mleka kokosowego (polecamy 75% esktrakt z kokosa, czyli ten z dużą zawartością tłuszczu) – ubita śmietanka powinna postać w lodówce 1-2 dni.

Krem do dekoracji

  • 1 szkl. namoczonych i odcedzonych nerkowców,
  • 1/2 szkl. wody,
  • 3 łyżki oleju (tłuszczu) kokosowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 szkl. ksylitolu (opcjonalnie),
  • można dodać odrobinę kakao, żeby uzyskać ciemniejszy kolor.

Wykonanie:

Aby upiec biszkopt, należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. W międzyczasie wsypać 300 ml mąki do miarki i uderzyć o jakąś twardą powierzchnię, aby pozbyć się powietrza skumulowanego pomiędzy ziarenkami. Jeśli spowoduje to zredukowanie objętości mąki, trzeba dodać jej więcej i powtórzyć tę czynność, żeby uzyskać rzeczywiście 300 ml mąki.

Mąkę, sodę i kakao przesiać do większej miski, dodać ksylitol i wymieszać. Następnie dodać olej, olejek waniliowy, cytrynę i mleko kokosowe zmiksowane z bananem. Wyrobić ciasto trzepaczką lub mikserem. Podzielić je na 2 równe części i każdą upiec osobno, przez ok. 20-25 minut (do uzyskania złotego koloru). Foremkę najlepiej wyścielić papierem do pieczenia i nie otwierać piekarnika podczas pierwszych 15 minut pieczenia. Po upieczeniu ostudzić.

Do przełożenia ostudzonego ciasta użyć ubitej śmietanki kokosowej, którą należy wymieszać z wybranymi owocami.

Krem do dekoracji – zblendować wszystkie składniki, następnie udekorować wierzch ciasta, wyciskając masę przez rożek/rękaw cukierniczy oraz posmarować cienką warstwą po bokach, aby można było osypać ciasto płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Inspiracja: J. Ślóderbach, „Z miłością do wszelkiego życia, 108 wegańskich przepisów – z dużym wyborem dań bez glutenu”.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!