Składniki:
Biszkopt
- 300 ml mąki gryczanej,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka kakao (można zastąpić 1 łyżeczką cynamonu i 1 łyżeczką przyprawy piernikowej),
- 100-150 ml ksylitolu,
- 100 ml oleju słonecznikowego,
- 1 olejek waniliowy,
- 250 ml mleka kokosowego w temperaturze pokojowej,
- świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny,
- 1 dojrzały banan.
Przełożenie
400 ml drobno pokrojonych owoców (truskawek, melona, mango, wiśni, itp.),
0,5 litra śmietanki z mleka kokosowego (polecamy 75% esktrakt z kokosa, czyli ten z dużą zawartością tłuszczu) – ubita śmietanka powinna postać w lodówce 1-2 dni.
Krem do dekoracji
- 1 szkl. namoczonych i odcedzonych nerkowców,
- 1/2 szkl. wody,
- 3 łyżki oleju (tłuszczu) kokosowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 szkl. ksylitolu (opcjonalnie),
- można dodać odrobinę kakao, żeby uzyskać ciemniejszy kolor.
Wykonanie:
Aby upiec biszkopt, należy rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. W międzyczasie wsypać 300 ml mąki do miarki i uderzyć o jakąś twardą powierzchnię, aby pozbyć się powietrza skumulowanego pomiędzy ziarenkami. Jeśli spowoduje to zredukowanie objętości mąki, trzeba dodać jej więcej i powtórzyć tę czynność, żeby uzyskać rzeczywiście 300 ml mąki.
Mąkę, sodę i kakao przesiać do większej miski, dodać ksylitol i wymieszać. Następnie dodać olej, olejek waniliowy, cytrynę i mleko kokosowe zmiksowane z bananem. Wyrobić ciasto trzepaczką lub mikserem. Podzielić je na 2 równe części i każdą upiec osobno, przez ok. 20-25 minut (do uzyskania złotego koloru). Foremkę najlepiej wyścielić papierem do pieczenia i nie otwierać piekarnika podczas pierwszych 15 minut pieczenia. Po upieczeniu ostudzić.
Do przełożenia ostudzonego ciasta użyć ubitej śmietanki kokosowej, którą należy wymieszać z wybranymi owocami.
Krem do dekoracji – zblendować wszystkie składniki, następnie udekorować wierzch ciasta, wyciskając masę przez rożek/rękaw cukierniczy oraz posmarować cienką warstwą po bokach, aby można było osypać ciasto płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Inspiracja: J. Ślóderbach, „Z miłością do wszelkiego życia, 108 wegańskich przepisów – z dużym wyborem dań bez glutenu”.