Ucierane ciasto z owocami

 W Przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (może być miks mąk bezglutenowych),
  • 3 jajka (lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody do uzyskania konsystencji białka jajka),
  • pół szklanki ksylitolu,
  • pół szklanki oleju, np. rzepakowego,
  • skórka i sok z 1 cytryny,
  • aromat waniliowy lub sproszkowana wanilia (pół łyżeczki),
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dwie garście owoców sezonowych – jabłka, gruszki, maliny, truskawki, morele, śliwki, wiśnie.

Wykonanie:

Jajka utrzeć z ksylitolem, stopniowo dodawać na przemian mąkę i olej, miksując. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, wanilię lub aromat waniliowy. Wymieszać, wyłożyć do formy, na wierzch położyć pokrojone owoce. Piec ok. 40 min w 170 stopniach (do suchego patyczka).

Smacznego 🙂

Polecane Wpisy
Showing 5 comments
  • Rafał
    Odpowiedz

    Pyszne! 😀

  • Malgos
    Odpowiedz

    Jaką mąkę użyć w tym przepisie? Indeks glikemiczny mąki pszennej to 85!! (źródło: http://polki.pl/indeks-glikemiczny-tabele.html) Raczej nie jest wskazana gdy pilnujemy indeksu aby nie wywoływać sztucznego głodu po jedzeniu z wysokim indeksem.

    • Barbara Wojtaszek
      Barbara Wojtaszek
      Odpowiedz

      Prawda. Dlatego też mamy w przepisach kategorię ‚bezglutenowe’ i promujemy mąki razowe, gryczane, owsiane, groszkowe, ryżowe – zależy, jak komu smakują… dosyć dobrze sprawdza się gryczana czy owsiana…

  • Dusia
    Odpowiedz

    Jakiej wielkości jest forma?

Zostaw Komentarz