Składniki:
- 2 szklanki mąki (może być miks mąk bezglutenowych),
- 3 jajka (lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody do uzyskania konsystencji białka jajka),
- pół szklanki ksylitolu,
- pół szklanki oleju, np. rzepakowego,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- aromat waniliowy lub sproszkowana wanilia (pół łyżeczki),
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dwie garście owoców sezonowych – jabłka, gruszki, maliny, truskawki, morele, śliwki, wiśnie.
Wykonanie:
Jajka utrzeć z ksylitolem, stopniowo dodawać na przemian mąkę i olej, miksując. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, wanilię lub aromat waniliowy. Wymieszać, wyłożyć do formy, na wierzch położyć pokrojone owoce. Piec ok. 40 min w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Smacznego 🙂
10 Comments
Pyszne! 😀
Jaką mąkę użyć w tym przepisie? Indeks glikemiczny mąki pszennej to 85!! (źródło: Raczej nie jest wskazana gdy pilnujemy indeksu aby nie wywoływać sztucznego głodu po jedzeniu z wysokim indeksem.
Prawda. Dlatego też mamy w przepisach kategorię 'bezglutenowe’ i promujemy mąki razowe, gryczane, owsiane, groszkowe, ryżowe – zależy, jak komu smakują… dosyć dobrze sprawdza się gryczana czy owsiana…
Jakiej wielkości jest forma?
Przy 2 szklankach mąki to będzie forma średnicy około 18-20 cm.
Uwielbiam takie ciasta.
Czy można zastąpić ksylitol erytrolem?
Tak, nie ma problemu.
Czy zamiast ksylitolu syrop daktylowy będzie ok?
Z syropem ciasto może się nie udać, będzie dosyć rzadkie. Ale nie próbowaliśmy, więc na 100% ciężko powiedzieć 😉 Ponadto syrop daktylowy mocno zmieni smak ciasta.