Walentynkowe czekoladki kawowo-śmietankowe

 In Przepisy

Dzisiaj z okazji Walentynek mamy dla Was przepis na domowe czekoladki o smaku kawy ze śmietanką. Za śmietankowy smak odpowiada inulina, o której możecie przeczytać w TYM ARTYKULE.

 

Składniki:

(na 15 sztuk)

Warstwa ciemna – kawowa:

  • 20 g kakao
  • 40 g erytrolu
  • 45 g oleju kokosowego
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 10 g inuliny

Warstwa jasna – śmietankowa:

  • 20 g erytrolu
  • 30 g oleju kokosowego
  • 30 g inuliny

 

Wykonanie:

  1. Erytrol zmielić na puder, jeżeli macie kawę rozpuszczalną w formie granulek, to również należy ją zmielić.
  2. Warstwa ciemna: Dokładnie wymieszać suche składniki, rozpuścić olej kokosowy, dodać do suchych składników i wymieszać. Nakładać do foremek – polecam silikonowe – do około 4/5 wysokości. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.
  3. Warstwa jasna: Wymieszać erytrol i inulinę, dodać rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Nakładać na wierzch ciemnej warstwy. Ponownie schłodzić w lodówce.

 

Wartość odżywcza 1 czekoladki:

  • energia: 56 kcal
  • białko: 0,2 g
  • tłuszcze: 5,2 g
  • węglowodany: 3,3 g
  • błonnik: 2,4 g

 

Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.

Recommended Posts

Leave a Comment