Dzisiaj z okazji Walentynek mamy dla Was przepis na domowe czekoladki o smaku kawy ze śmietanką. Za śmietankowy smak odpowiada inulina, o której możecie przeczytać w TYM ARTYKULE.
Składniki:
(na 15 sztuk)
Warstwa ciemna – kawowa:
- 20 g kakao
- 40 g erytrolu
- 45 g oleju kokosowego
- 10 g kawy rozpuszczalnej
- 10 g inuliny
Warstwa jasna – śmietankowa:
- 20 g erytrolu
- 30 g oleju kokosowego
- 30 g inuliny
Wykonanie:
- Erytrol zmielić na puder, jeżeli macie kawę rozpuszczalną w formie granulek, to również należy ją zmielić.
- Warstwa ciemna: Dokładnie wymieszać suche składniki, rozpuścić olej kokosowy, dodać do suchych składników i wymieszać. Nakładać do foremek – polecam silikonowe – do około 4/5 wysokości. Wstawić do lodówki, żeby masa zastygła.
- Warstwa jasna: Wymieszać erytrol i inulinę, dodać rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Nakładać na wierzch ciemnej warstwy. Ponownie schłodzić w lodówce.
Wartość odżywcza 1 czekoladki:
- energia: 56 kcal
- białko: 0,2 g
- tłuszcze: 5,2 g
- węglowodany: 3,3 g
- błonnik: 2,4 g
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.