
Składniki:
(na 20 czekoladek ze zdjęcia)
- 70 g kakao,
- 5 łyżek ksylitolu (50 g),
- 60 g oleju kokosowego,
- średnia garść rodzynek (30 g),
- mała garść orzechów włoskich (20 g).
Wykonanie:
- Rodzynki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, orzechy posiekać.
- Ksylitol zmielić w młynku na puder, wymieszać z kakao.
- Olej kokosowy rozpuścić, dokładnie wymieszać z kakao i ksylitolem, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać.
- Nakładać do foremek np. silikonowych na pralinki albo na muffinki albo na kostki lodu, można wylać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kawałki zanim całkiem zastygnie.
- Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Wartość odżywcza 1 czekoladki:
- energia: 60 kcal
- białko: 0,8 g
- tłuszcze: 4,3 g
- węglowodany: 3 g
- błonnik: 0,4 g
Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.