Walentynkowe czekoladki z rodzynkami i orzechami włoskimi

 In Przepisy

Składniki:

(na 20 czekoladek ze zdjęcia)

  • 70 g kakao, 
  • 5 łyżek ksylitolu (50 g),
  • 60 g oleju kokosowego,
  • średnia garść rodzynek (30 g),
  • mała garść orzechów włoskich (20 g).

Wykonanie:

  1. Rodzynki opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym, orzechy posiekać.
  2. Ksylitol zmielić w młynku na puder, wymieszać z kakao.
  3. Olej kokosowy rozpuścić, dokładnie wymieszać z kakao i ksylitolem, dodać rodzynki i orzechy, wymieszać.
  4. Nakładać do foremek np. silikonowych na pralinki albo na muffinki albo na kostki lodu, można wylać do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pokroić na kawałki zanim całkiem zastygnie.
  5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Wartość odżywcza 1 czekoladki:

  • energia: 60 kcal
  • białko: 0,8 g
  • tłuszcze: 4,3 g
  • węglowodany: 3 g
  • błonnik: 0,4 g

 

Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!