Przepis na małą blaszkę średnicy 16 cm.
Składniki:
Spód:
- 100 g daktyli,
- 100 g orzechów laskowych (lub innych orzechów / pestek),
- 100 g płatków owsianych,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Masa z nerkowców:
- 200 g orzechów nerkowca (namoczonych przez całą noc),
- mleko kokosowe (stała część),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 50-100 g ksylitolu / erytrolu (do smaku),
- sok z jednej cytryny,
- wanilia.
- Dodatkowo: Owoce sezonowe do dekoracji.
Wykonanie:
- Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane oraz orzechy zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.
- Namoczone przez noc nerkowce zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, olejem kokosowym, sokiem z cytryny i czymś do posłodzenia. Tutaj trzeba próbować masę, żeby smakiem przypominała ser. Lepiej jest zrobić masę mało słodką. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Masę wylać na spód i wstawić do lodówki.
- Gdy ciasto będzie schłodzone, udekorować owocami. Zostawić w lodówce na całą noc, żeby mleczko oraz olej kokosowy stężały.
Autor: Katya Orlik – wolontariuszka Fundacji, praktyk zdrowego odżywiania bez cukru.