Waniliowy sernik z nerkowców z owocami

 In Przepisy

Przepis na małą blaszkę średnicy 16 cm.

Składniki:

Spód:

  • 100 g daktyli,
  • 100 g orzechów laskowych (lub innych orzechów / pestek),
  • 100 g płatków owsianych,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli.

Masa z nerkowców:

  • 200 g orzechów nerkowca (namoczonych przez całą noc),
  • mleko kokosowe (stała część),
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 50-100 g ksylitolu / erytrolu (do smaku),
  • sok z jednej cytryny,
  • wanilia.

Dodatkowo: Owoce sezonowe do dekoracji.

 

Wykonanie:

  1. Daktyle namoczyć we wrzątku, poczekać aż zmiękną i zblendować z wodą, w której się moczyły. Płatki owsiane oraz orzechy zblendować na mąkę. Dodać kakao, szczyptę soli i wszystko połączyć. Masa powinna być zwarta i niezbyt mokra. Wyłożyć masę na spód okrągłej tortownicy.
  2. Namoczone przez noc nerkowce zblendować ze stałą częścią mleka kokosowego, olejem kokosowym, sokiem z cytryny i czymś do posłodzenia. Tutaj trzeba próbować masę, żeby smakiem przypominała ser. Lepiej jest zrobić masę mało słodką. Im bardziej zblendowana masa, tym lepsze ciasto. Masę wylać na spód i wstawić do lodówki.
  3. Gdy ciasto będzie schłodzone, udekorować owocami. Zostawić w lodówce na całą noc, żeby mleczko oraz olej kokosowy stężały.

Autor: Katya Orlik – wolontariuszka Fundacji, praktyk zdrowego odżywiania bez cukru.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się