Waniliowy tofurnik z makiem

 In Przepisy

Kruche ciasto:

  • 350 g zmiksowanych płatków owsianych lub mąki owsianej,
  • 80 g oleju kokosowego,
  • 100 g melasy karobowej Bakra,
  • 4 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania blachy.

 

Masa makowa:

  • 250 g namoczonego przez noc maku,
  • 1 pomarańcza,
  • 100 g melasy karobowej Bakra,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • garść rodzynek,
  • 1 łyżka olejku waniliowego,
  • 1 łyżka kakao.

 

Masa „serowa”:

  • 1 kg świeżego, miękkiego, naturalnego tofu,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego,
  • pół szklanki erytrolu pudru.

 

Wykonanie:

Masa makowa: Mak wypłukać, przełożyć do garnka, dodać zmiksowaną pomarańczę, pokrojoną drobno lub zmiksowaną śliwkę, kakao, olejek i melasę. Gotować koło godziny na małym ogniu. Masę wystudzić.

Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schować je na pół godziny do lodówki.

Masa „serowa”: Tofu utrzeć na gładką masę dodać suche składniki i mleko roślinne.

Łyżeczką oleju kokosowego wysmarować blachę. Ułożyć warstwę ciasta, warstwę masy makowej i warstwę masy z tofu. Piec koło 30 minut w temperaturze 170 stopni – sprawdzać patyczkiem masę waniliową. Pyszne na ciepło i schłodzone 😉

W przepisie użyto melasy karobowej firmy Bakra.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się