Kruche ciasto:
- 350 g zmiksowanych płatków owsianych lub mąki owsianej,
- 80 g oleju kokosowego,
- 100 g melasy karobowej Bakra,
- 4 łyżki niesłodzonego mleka roślinnego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do wysmarowania blachy.
Masa makowa:
- 250 g namoczonego przez noc maku,
- 1 pomarańcza,
- 100 g melasy karobowej Bakra,
- 100 g suszonych śliwek,
- garść rodzynek,
- 1 łyżka olejku waniliowego,
- 1 łyżka kakao.
Masa „serowa”:
- 1 kg świeżego, miękkiego, naturalnego tofu,
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 1/3 szklanki niesłodzonego mleka roślinnego,
- pół szklanki erytrolu pudru.
Wykonanie:
- Masa makowa: Mak wypłukać, przełożyć do garnka, dodać zmiksowaną pomarańczę, pokrojoną drobno lub zmiksowaną śliwkę, kakao, olejek i melasę. Gotować koło godziny na małym ogniu. Masę wystudzić.
- Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Schować je na pół godziny do lodówki.
- Masa „serowa”: Tofu utrzeć na gładką masę dodać suche składniki i mleko roślinne.
- Łyżeczką oleju kokosowego wysmarować blachę. Ułożyć warstwę ciasta, warstwę masy makowej i warstwę masy z tofu. Piec koło 30 minut w temperaturze 170 stopni – sprawdzać patyczkiem masę waniliową. Pyszne na ciepło i schłodzone 😉
W przepisie użyto melasy karobowej firmy Bakra.