Nie masz co zrobić z warzywami z bulionu lub rosołu? Przygotuj te placuszki! Możesz wykorzystać je jako nadzienie do wrapa, burgera lub zjeść na obiad zamiast kotleta 😉
Składniki:
- warzywa z bulionu – marchew, pietruszka, seler,
- 1/2 szklanki kaszy lub ryżu (u mnie kasza jaglana),
- 1/2 szkl. strączków (u mnie soczewica czerwona),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4-5 łyżek mąki z ciecierzycy,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- pieprz, sól,
- olej do smażenia.
Wykonanie:
Strączki moczymy i gotujemy do miękkości. Ja akurat używałam soczewicy, bo nie trzeba jej wcześniej moczyć. Kaszę ugotuj. Cebulkę i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Warzywa z bulionu zmiksuj blenderem. Dodaj kaszę, ugotowane strączki, podsmażoną cebulę i czosnek, sos sojowy oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Masa powinna mieć zwartą konsystencję, inaczej placuszki nie będą się dobrze smażyć. Jako zagęstnika używamy tu mąki z ciecierzycy. Dodawaj ją stopniowo, po łyżce, aż placuszki będą miały zwartą konsystencję.
Placuszki smaż na patelni teflonowej z niewielką ilością oliwy.