Wegańska biała czekolada

 In Przepisy

Biała czekolada bez produktów pochodzenia zwierzęcego? I bez cukru? Da się!

Taką czekoladę można było zrobić i spróbować podczas warsztatów „Wegańskie czekolady” na Biobazarze 🙂

 

Składniki:

  • 100g masła kakaowego,
  • 100g inuliny,
  • Erytrol puder do smaku – u mnie 20g.

 

Wykonanie:

Masło kakaowe rozpuścić np. w kąpieli wodnej. Wymieszać inulinę z erytrolem i powoli dokładnie mieszając wlewać masło kakaowe. Dobrze rozetrzeć grudki. Przelać do foremki najlepiej silikonowej i schłodzić. Na zdjęciu czekolada posypana jest płatkami róży.

 

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Justyna
    Odpowiedz

    Witam ? Mam pytanie, czy roczne dziecko może spożywać inulinę i gdzie można ją kupić? Z góry dziękuję za odpowiedź ?

    • Małgorzata Rusek
      Małgorzata Rusek
      Odpowiedz

      Witam. Raczej dla rocznego dziecka nie jest wskazane podawanie ani inuliny ani innych zamienników cukru, najlepiej żeby dzieci do 3 roku życia nie dostawały zamienników cukru, a źródłem słodkiego smaku w ich diecie były tylko naturalne produkty. Poza tym inulina w większych ilościach ma działanie przeczyszczające, polecam przeczytać artykuł na temat inuliny https://szczesliwibezcukru.pl/inulina-slodycz-prebiotyk-jednym/
      Co też proszę nie rozumieć jako „inulina jest szkodliwa dla dzieci”, bo nie ma na to dowodów, jak też nie zostało potwierdzone, że jest całkowicie bezpieczna. Po prostu lepiej się wstrzymać z podawaniem inuliny jak dziecko będzie większe.
      Inulina zaczyna się już pojawiać w dużych sklepach, ale najtaniej jest przez internet. Jeżeli jest Pani zainteresowana, to mamy kody zniżkowe do sklepu BadaPak.pl – proszę tylko o maila w tej sprawie na info@szczesliwibezcukru.pl

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się