Biała czekolada bez produktów pochodzenia zwierzęcego? I bez cukru? Da się!
Taką czekoladę można było zrobić i spróbować podczas warsztatów „Wegańskie czekolady” na Biobazarze 🙂
Składniki:
- 100g masła kakaowego,
- 100g inuliny,
- Erytrol puder do smaku – u mnie 20g.
Wykonanie:
- Masło kakaowe rozpuścić np. w kąpieli wodnej.
- Wymieszać inulinę z erytrolem i powoli dokładnie mieszając wlewać masło kakaowe.
- Dobrze rozetrzeć grudki.
- Przelać do foremki najlepiej silikonowej i schłodzić.
- Na zdjęciu czekolada posypana jest płatkami róży.
4 Comments
Witam ? Mam pytanie, czy roczne dziecko może spożywać inulinę i gdzie można ją kupić? Z góry dziękuję za odpowiedź ?
Witam. Raczej dla rocznego dziecka nie jest wskazane podawanie ani inuliny ani innych zamienników cukru, najlepiej żeby dzieci do 3 roku życia nie dostawały zamienników cukru, a źródłem słodkiego smaku w ich diecie były tylko naturalne produkty. Poza tym inulina w większych ilościach ma działanie przeczyszczające, polecam przeczytać artykuł na temat inuliny https://szczesliwibezcukru.pl/inulina-slodycz-prebiotyk-jednym/
Co też proszę nie rozumieć jako „inulina jest szkodliwa dla dzieci”, bo nie ma na to dowodów, jak też nie zostało potwierdzone, że jest całkowicie bezpieczna. Po prostu lepiej się wstrzymać z podawaniem inuliny jak dziecko będzie większe.
Inulina zaczyna się już pojawiać w dużych sklepach, ale najtaniej jest przez internet. Jeżeli jest Pani zainteresowana, to mamy kody zniżkowe do sklepu BadaPak.pl – proszę tylko o maila w tej sprawie na
inulina blyksawicznie zamienila sie w kawalek twardej kulki;/ nic sie nie wymieszalo- na pewno daleko do bylo od plynnej czekolday. co moglo pojsc nie tak?
Trudno powiedzieć. Prawdopodobnie dodała Pani za dużo inuliny lub erytrolu. Należałoby jeszcze raz podgrzać masę i zmiksować ją z odrobiną mleka roślinnego, do uzyskania popłynej konsystencji.