Składniki:
- ok. 12 płatów makaronu na lazanię,
- 700 g passaty pomidorowej,
- 1 szkl. soczewicy gotowanej (można również użyć np. ciecierzycy, soi),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 2 łodygi selera naciowego,
- ok. 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych,
- ew. wegański „ser” do położenia na wierzch lazanii,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano,
- olej do podsmażenia.
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 4 łyżki masła roślinnego/oliwy/oleju rzepakowego,
- 2 szkl. mleka roślinnego,
- przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, gałki muszkatołowej.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek, marchew i selera drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, marchew i selera, chwilę podsmażyć. Następnie dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać soczewicę (w przypadku używania większych strączków najlepiej rozgnieść je widelcem lub delikatnie zblendować, żeby przypominały w fakturze mięso mielone). Wlać passatę pomidorową i dusić całość, aż warzywa zmiękną, a sos lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku.
Przygotować sos beszamelowy: w rondelku zrobić zasmażkę z mąki i oleju lub masła. Wlać mleko i mieszać całość, aż zgęstnieje. Następnie doprawić solą, pieprzem i gałką.
W naczyniu żaroodpornym układać kolejno:
- warstwę płatów makaronu,
- sos pomidorowy,
- sos beszamelowy,
- płatki drożdżowe.
Podanych składników powinno starczyć na 3 warstwy. Na wierz można ułożyć plastry wegańskiego sera. Całość piec przez 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.