Składniki:
Czekoladowy spód
- 85g mąki kokosowej
- 45g ciemnego kakao
- 100g oleju kokosowego rozpuszczonego
- 40/50g erytrytolu lub wybranego słodzika
Nadzienie z masła orzechowego
- 150g masła orzechowego, bez cukru
- 2 czubate łyżki nasion chia
- 40/50g erytrytolu lub np syropu klonowego bez cukru
- 1 puszka mleka kokosowego
- 30g oleju kokosowego
Dekoracja
- orzeszki ziemne niesolone
- kilka kostek czekolady bezcukrowej jako polewa
Wykonanie
- Wszystkie składniki na masę czekoladową dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej masy. Różne mąki kokosowe mają różną wilgotność, więc dodaj tyle aby masa była na tyle gęsta, aby wyszła z niej kulka. Rozłóż na spód wybranej foremki i schłodź w lodówce 10 minut
- W międzyczasie do blendera wlej wszystkie składniki na masę orzechową i blenduj około 1 minutę do uzyskania gęstej masy o konsystencji smoothie. (Jeśli masa wyjdzie Ci za rzadka dosyp nasion chia). Spróbuj, czy jest wystarczająco słodka i wlej do foremki na schłodzony spód czekoladowy.
- Posyp orzeszkami ziemnymi prażonymi (niesolonymi) i polej rozpuszczoną czekoladą bez cukru. Schłodź w lodówce kilka godzin, aż nasiona chia zagęszczą masę. Smacznego!!!
2 Comments
na jaki rozmiar blaszki ten przepis?
Taka mniejsza, podłużna – ok. 15 na 30 cm