Prosta i szybka sałatka warstwowa, którą lubią chyba wszyscy. Świetnie sprawdzi się na sylwestrową imprezę i nie tylko.
Składniki:
- 1 kostka tofu wędzonego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa,
- oliwa do smażenia,
- 1/2 małej kapusty pekińskiej,
- 1 papryka czerwona,
- 3 ogórki kiszone,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 mała puszka kukurydzy,
- 1/2 pora,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego wegańskiego bez cukru (może być kokosowy),
- 2 łyżki majonezu wegańskiego,
- 2 łyżki ketchupu bez cukru,
- pieprz do smaku.
Wykonanie:
Tofu pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, polać sosem sojowym i posypać przyprawą gyros. Odstawić na pół godziny. W tym czasie przygotować warzywa – cebulę pokroić w półplasterki, ogórka i paprykę i kostkę, kapustę drobno posiekać, a kukurydzę odsączyć. Pora pokroić w półplasterki, przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem.
Tofu podsmażyć na patelni, aż będzie ładnie zarumienione. Z jogurtu, majonezu, ketchupu i pieprzu przygotować sos.
Teraz wystarczy ułożyć warstwowo produkty w przeźroczystej misce. Na dno wkładamy tofu, cebulkę i paprykę. Zalewamy to połową sosu. Kładziemy kolejne warzywa, oprócz kapusty i zalewamy kolejną warstwą sosu. Na samą górę przekładamy kapustę pekińską.