Składniki:
- 1 cebula,
- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera (lub te warzywa korzeniowe, które masz w lodówce),
- 4 łyżki kaszy jęczmiennej,
- 3 ziemniaki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- koperek, sól, pieprz, kurkuma.
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Do garnka wlać olej, dodać cebulę i podsmażyć. Warzywa korzeniowe umyć i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Podsmażyć razem przez chwilę. Dodać kaszę i zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę. Dodać do zupy i gotować jeszcze ok. 10 minut, tak, żeby ziemniaki były miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, dodać szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek.