
Składniki:
Bulion:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- Pół selera
- Pół pora
- 3 ząbki czosnku 1.5 l wody
- 3-4 liście laurowe
- 4-6 ziarna ziela angielskiego
Żurek wegański:
- Około 1 litr bulionu
- 0.5 litra zakwasu na żurek
- 2-3 cebule
- Opakowanie wędzonego tofu
- Opakowanie białej wegańskiej kiełbasy
- 250ml napoju roślinnego
- Łyżka pełnoziarnistej mąki
- 3-4 łyżki sosu sojowego
- Łyżka majeranku
Wykonanie:
Do garnka wlewamy 1,5 litra wody i dodajemy składniki na bulion. Gotujemy, aż warzywa będą al dente.
Cebulkę i tofu drobno siekamy, podsmażamy. Bulion oddcedzamy (z warzyw można przygotować np. sałatkę). Do bulionu dodajemy pokrojoną wegańską kiełbasę, przyprawy (sos sojowy, majeranek, ew. sól i pieprz) oraz podsmażone tofu z cebulką. Mąkę mieszamy z napojem roślinnym. Wlewamy do żurku i dokładnie mieszamy.