Wegańskie ciasteczka z czerwonej fasoli i masła orzechowego

 In Przepisy

To nie są zwykłe ciasteczka. Są wyjątkowe, bo – co oczywiste – nie zawierają cukru, ale też dlatego, że ich głównym składnikiem jest czerwona fasola – cenne źródło błonnika – ważnego elementu naszej diety.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3,5 łyżki masła orzechowego (100% orzechów),
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 4 daktyle,
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego,
  • ¼ szklanki wody.

Wykonanie:

Fasolę, kakao i masło orzechowe zblendować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, namoczone wcześniej daktyle, zmielone siemię lniane i wodę. Wszystko dalej blendować, po czym odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie wyłożyć masę łyżką , formując okrągłe kształty.  Piec  przez 20-30 min. w temperaturze 180 stopni.

Wskazówka: Ciasteczka można przed włożeniem do piekarnika posypać kawałkami orzechów lub wegańskiej czekolady bez cukru.

Smacznego! 😉

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!