
To nie są zwykłe ciasteczka. Są wyjątkowe, bo – co oczywiste – nie zawierają cukru, ale też dlatego, że ich głównym składnikiem jest czerwona fasola – cenne źródło błonnika – ważnego elementu naszej diety.
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
- 3 łyżki kakao,
- 3,5 łyżki masła orzechowego (100% orzechów),
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 4 daktyle,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego,
- ¼ szklanki wody.
Wykonanie:
Fasolę, kakao i masło orzechowe zblendować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, namoczone wcześniej daktyle, zmielone siemię lniane i wodę. Wszystko dalej blendować, po czym odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie wyłożyć masę łyżką , formując okrągłe kształty. Piec przez 20-30 min. w temperaturze 180 stopni.
Wskazówka: Ciasteczka można przed włożeniem do piekarnika posypać kawałkami orzechów lub wegańskiej czekolady bez cukru.
Smacznego! 😉