
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 0,5 szkl. erytrytolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mała dynia hokkaido
- 2 jabłka
- 1 szkl. wody
- 0,5 szkl. oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Na lukier:
- 0,5 szkl. inuliny
- 1 cytryna
Wykonanie:
- Dynię wydrążyć. Upiec w temp. 180 st. C do miękkości, następnie przestudzić i zblendować (ja robię to razem ze skórką, ale jeśli używacie innej odmiany dyni to powinniście ją obrać). Jabłka zetrzeć na tarce. Wymieszać razem suche składniki. Następnie dodać olej, miąż z dyni i jabłka. Wymieszać i powoli dolewać wodę do połączenia składników. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem i piec 50 minut w temperaturze 180 st.C. Ciasto wyjąć, przestudzić.
- Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z inuliną do uzyskania konsystencji lukru. Należy pamiętać, że lukier jeszcze zgęstnieje. Polać lukrem wystudzone ciasto.