Wegańskie ciasto dyniowe z lukrem z inuliny

 In Przepisy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
  • 1 małą dynia – ok. 800 g
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • erytrytol do smaku (u mnie 3/4 szkl.)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 mandarynki
  • ok. 5 łyżek inuliny

Wykonanie:

Dynię przekroić na pół, wydrążyć nasiona. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie wyjąć, przestudzić, oddzielić miąższ od skórki. Zmiksować dynię na gładki mus. 3 łyżki musu odłożyć na później. Siemię lniane zmielić. Zetrzeć skórkę z mandarynek. Wycisnąć z nich sok i odłożyć na później. Zmiksować wszystkie składniki z wyjątkiem inuliny. Masę wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C. Przygotować lukier – zmiksować sok z mandarynek, inulinę oraz odłożony mus z dyni. Jeśli lukier wyjdzie za rzadki – dodać więcej inuliny, jeśli zbyt gęsty – odrobinę wody. Na przestudzone ciasto wyłożyć lukier.

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się