
Przygotowanie wegańskiej i bezcukrowej wersji knedli jest mega proste. W smaku nie odbiegają one niczym od oryginału. Polecam spróbować 🙂
Składniki: na 12 knedli:
- 500 g ugotowanych i schłodzonych ziemniaków*
- 50 g mąki pełnoziarnistej,
- 100 g mąki orkiszowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 12 małych lub 6 dużych śliwek,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- posypka: garść dowolnych orzechów lub migdałów, 2 łyżki płatków owsianych, łyżka oleju.
*Najlepiej schłodzić ziemniaki przed co najmniej godzinie w lodówce. Dzięki temu zabiegowi obniżymy ich indeks glikemiczny.
Wykonanie:
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Ziemniaki przeciśnij przed praskę. Dodaj do nich wszystkie mąki i olej. Zagnieć ciasto i uformuj w wałek. Potnij go na 12 kawałków. Jeśli masz małe śliwki to tylko pozbaw je pestki, a jeśli duże, przekrój je dodatkowo na pół. Erytrytol wymieszaj z cynamonem. Kawałki ciasta lekko spłaszczaj, śliwkę obtaczaj w erytrytolu i wkładaj na środek ciasta. Zrób z niego sakiewkę, a następnie kulkę. Wkładaj do gotującej się wody. Wyciągaj knedle, gdy wypłyną one na wierzch.
Posypka: orzechy i płatki posiekaj, podsmaż na oleju. Podsmażaj razem na złoty kolor. Zdejmij z palnika, chwilę przestudź i dodaj do tego resztkę erytrytolu, która została Ci po obtaczaniu śliwek.
Podawaj knedle posypane posypką.