
Składnik:
- 1 szklanka letniego mleka roślinnego
- 50 g świeżych drożdży
- 5 łyżek melasy karobowej
- 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 ziemniaki
- ½ łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka suszonych daktyli
- pół szklanki masła orzechowego
- inulina
- kakao
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotować, wystudzić, rozgnieść na gładkie puree. Mleko wymieszać z drożdżami, 1 łyżką melasy oraz 1 łyżeczką mąki. Odstawić na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, wymieszać z ziemniaczanym puree, solą, i 4 łyżkami melasy. Gdy składniki się połączą dodać drożdże z mlekiem oraz olej. Dokładnie wyrabiać, aż ciasto przestanie się kleić – w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Odstawić ciasto na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
- Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 0,5 godz. Gdy zmiękną zmiksować je blenderem na gładką masę. Dodać masło orzechowe i inulinę, wymieszać. Odłożyć połowę masy – nadzienia karmelowego. Do pozostałej części dodać kakao, wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Rozwałkować do grubości 2 cm. Szklanką wycinać pączki. Odstawić je na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
- Wystudzone pączki nadziewać kremem czekoladowym i karmelowym. Posypać erytrytolem zmielonym na puder.
1 Comment
Pączki wyglądają niezwykle apetycznie. Muszę koniecznie wypróbować.