Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki z płaskurki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- około 1/3 – 1/2 szklanki gorącej wody
Farsz:
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- kostka naturalnego tofu
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Do przesianej mąki dodać oliwę, stopniowo dolewać gorącą wodę i wyrabiać ciasto. Ciasto musi być zwarte, ale miękkie i lekko kleiste. Odstawić ciasto na 15-20 minut pod przykryciem. Stolnicę obficie obsypać mąką. Rozwałkowujemy ciasto partiami, pilnując, żeby pozostawione ciasto nie wysychało.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce oliwy. Ziemniaki i tofu rozgnieść widelcem. Dodać cebulę i przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Na rozwałkowanym cieście dużym kubkiem wykrawać kółko. Nakładać do środka łyżeczkę farszu i sklejać krawędzie.
- Pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut po wynurzeniu na powierzchnię wody. Pierogi można podać od razu na stół, np. z dodatkiem zeszklonej cebuli.