Tradycyjne polskie danie w nowej, pysznej odsłonie! Te pierogi to doskonałe, delikatne, cienkie ciasto i aromatyczny farsz. Fantastycznie sprawdzą się na święta i nie tylko!
Składniki na ciasto pierogowe:
- 500g mąki z płaskurki, z samopszy, owsianej, żytniej lub pszennej razowej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- ok. pół szklanki gorącej wody.
Składniki na farsz:
- 250 g kiszonej kapusty,
- 100g boczniaków,
- 2 małe cebule,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka majeranku,
- pół łyżeczki pieprzu.
Wykonanie:
Przygotować farsz: Cebulę pokroić drobno, poddusić na patelni na oleju. Dodać pokrojone drobno boczniaki. Poddusić wspólnie przez 10-15 minut i dodać pokrojoną drobno kiszoną kapustę i doprawić farsz do smaku majerankiem i pieprzem. Dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
Przygotować ciasto na pierogi: Przesiać mąkę. Dodać olej i 2-3 łyżki gorącej wody. Czynność powtarzać aż do wyrobienia całej mąki i do konsystencji ciasta nieprzywierającego do dłoni. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Pierogi wykrawać np. szklanką na kółka, składać ciasto na pół, powstałe zagłębienie wypełniać farszem na pierogi i sklejać brzegi. Pierogi gotować przed podaniem – wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 5 minut od wypłynięcia.