
Puszyste, mięciutkie placuszki wypełnione po brzegi jagodami to super opcja na wartościowe i szybkie śniadanko. Dzięki zawartości mąki z ciecierzycy świetnie się sklejają bez dodatku jajka. Są bezcukrowe i wegańskie.
Składniki:
- po 2 łyżki: mąki orkiszowej jasnej, dowolnej mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki napoju roślinnego lub wody,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanili,
- 3 łyżki erytrytolu,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szklanka jagód.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko. Do miski dodajemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Mokre składniki – wodę, ocet, olej i ekstrakt waniliowy – mieszamy razem i przelewamy do produktów sypkich. Łączymy krótko mieszając – dosłownie parę razy tylko tak, żeby całość się połączyła. Ważne jest, żeby nie przemieszać całości, wtedy placki będą mniej puszyste. Do całości dodajemy umyte i osuszone jagody i znów delikatnie mieszamy. Placki smażymy na nieprzywieralnej patelni z dwóch stron na złoty kolor.