Te placuszki to doskonała propozycja na lekkie śniadanie dla wegan i nie tylko. Doskonale smakują z nektarynką, ale możesz je przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami.
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 szkl. mąki orkiszowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki erytrytolu,
- 1 szkl. napoju roślinnego,
- 1 łyżka octu,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 4 łyżki aqafaby (wody z ciecierzycy)
- 2 nektarynki.
Wykonanie:
Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy pozostałe – z wyjątkiem aqafaby – i mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy aqafabę na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni teflonowej wykładamy po dużej łyżce ciasta, a na wierzch kładziemy cieniutkie plasterki nektarynki. Smażymy na złoty kolor. Odwracamy i dociskamy przez chwilę placki ciasto łopatką po czym smażymy na złoty kolor. Podawać posypane erytrytolem pudrem.