
Doskonałe na grilla lub do upieczenia w piekarniku. Można do nich użyć dowolnych, ulubionych warzyw.
Składniki:
- 1 kostka tofu wędzonego,
- marynata: po 1/4 łyżeczki papryki ostrej, wędzonej, czosnku granulowanego, 1 łyżeczka erytrytolu, 1 łyżka sosu sojowego i 2 łyżki oleju,
- dowolne warzywa: u mnie papryka, cukinia, cebula, czosnek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Tofu pokroić w grubą kostkę, oblać marynatą i dokładnie wymieszać. Pozostawić najlepiej na noc, a przynajmniej na kilka godzin.
Warzywa pokroić w grubą kostkę. Nadziewać je wraz z tofu na długie patyczki do szaszłyków. Piec na grillu do złotego koloru lub w piekarniku nastawionym na 200 st. C przez 25 minut.
Podawać np. z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.