Smakowita alternatywa dla wegan i nie tylko – ekspresowe wegańskie, bezcukrowe, bezglutenowe tiramisu!
Składniki:
Biszkopt:
- Pół szklanki ekspandowanego amarantusa
- Pół szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej
- 5-6 daktyli
- 3-4 łyżki espresso- u mnie z kawy bezkofeinowej
Do nasączenia biszkoptu:
- 2-3 łyżki kawy
- Kilka kropel olejku rumowego
Masa „serowa”:
- 500g tofu
- Duże opakowanie jogurtu roślinnego
- 3-4 łyżki erytrolu pudru
- 5-6 łyżkek inuliny
- Opcjonalnie miarka odżywki białkowej – u mnie sojowa o smaku jogurtu wiśniowego
- Łyżeczka olejku waniliowego
Owocowy wierzch:
- 3-4 banany
- Konfitura wiśniowa lub truskawkowa (np. z tego przepisu)
- Starta gorzka bezcukrowa czekolada
Wykonanie:
Biszkopt: Daktyle zmiksować z kawą. Dokładnie wymieszać z ekspandowanymi zbożami. Wyłożyć masą bardzo cienko formę. Dodatkowo nasączyć masę kawą z olejkiem rumowym.
Masa „serowa”: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę wylać na ciasto i wstawić na 2-3 godziny do lodówki aby zgęstniała.
Owocowy wierzch: Banany pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto przystroić owocami i konfiturą owocową.
1 Comment
Właśnie zakupiłam po raz pierwszy raz w życiu tofu i dmuchane hehe kasze jak w przepisie, banany zastąpię truskawkami. Jestem ciekawa efektu. Jutro zabieram się do deseru, dziękuję za interesujący przepis.