Delikatny w smaku pasztet z pietruszki i białej fasoli to świetna opcja na kanapkę i nie tylko. Jego smak i strukturę przełamują chrupiące orzechy włoskie, które nadają temu daniu nietuzinkowy wymiar.
Składniki:
- 1 kg korzeni pietruszki,
- 1 puszka białej fasoli,
- 100 g bułki tartej lub zmielonych płatków owsianych,
- 1 jajko (w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić zmielonym siemieniem),
- sól, pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa do smaku.
- 50 g orzechów włoskich.
Wykonanie:
Pietruszkę gotujemy (można tez użyć pietruszki z bulionu). Obieramy i miksujemy dokładnie z resztą składników oprócz orzechów. Połowę orzechów mieszamy z masą na pasztet, resztę odkładamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Posypujemy resztą orzechów i pieczemy 1 godzinę w 180 st. C.