Sycąca, treściwa zupa idealna dla miłośników azjatyckich smaków. A do tego bardzo prosta w przygotowaniu.
Składniki na 4 porcje:
Bulion:
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryczka czyli lub trochę przyprawy chilli,
- kawałek imbiru 5 cm,
- 4 grzybki mun suszone,
- 1 szkl. niesłodzonego napoju sojowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki pasty miso,
- 2 łyżki sosu ostrygowego
Dodatki:
- 1 op. makaronu ramen lub innego chińskiego,
- 1 kostka tofu wędzonego,
- 1 kawałek imbiru 5 cm,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek papryczki chilli,
- pęczek szczypiorku,
- 1 papryka,
- 250 g pieczarek,
- 4 jajka (lub pominąć w wersji wegańskiej),
- sezam do posypania,
- olej rzepakowy do podsmażenia.
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy bulion z dodatkiem grzybków mun, chilli, rozgniecionego czosnku i pokrojonego na plastry imbiru. Gotujemy 30 min., a następnie odcedzamy (grzybki z bulionu odkładamy na później). Dodajemy pozostałe składniki do bulionu, dokładnie mieszamy i całość odstawiamy.
Szykujemy dodatki: Imbir, czosnek i ostrą papryczkę drobniutko siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy do tego rozdrobnione tofu. Całość podsmażamy, aż tofu zrobi się chrupiące z zewnątrz. Pieczarki i paprykę kroimy i podsmażamy. Jajko gotujemy na półmiękko, szczypior siekamy, makaron gotujemy.
Jeśli bulion zdążył przestygnąć podgrzewamy go. Na dno miseczki przekładamy makaron, zalewamy go bulionem. Na wierzchu układamy przygotowane wcześniej składniki: tofu, grzyby, pieczarki, jajko, szczypiorek, paprykę. Całość posypujemy szczypiorkiem.