Tradycyjna pascha w bezcukrowej i wegańskiej wersji. Niczym nie odbiega od oryginału, jest pyszna i po brzegi wypełniona bakaliami.
Składniki:
- 1 szkl. nerkowców,
- 3/4 szkl. kaszy jaglanej,
- 1 szkl. napoju roślinnego,
- 1 kostka (180 g) tofu naturalnego,
- 1,5 cytryny,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 6 łyżek ksylitolu,
- bakalie po ok. 1/4 szklanki: rodzynek, żurawiny, moreli, migdałów i orzechów włoskich.
Dodatkowo potrzebne: sitko o drobnych oczkach i gaza
Wykonanie:
Kaszę jaglaną i nerkowce zalać wodą i pozostawić na noc lub przynajmniej na kilka godzin. Odsączyć. Kaszę zalać mlekiem roślinnym i ugotować do miękkości. W tym czasie cieniutko obrać skórkę z cytryny (tak, by pozostawić białą część) i drobniutko posiekać. Wycisnąć sok z cytryny.
Ugotowaną kaszę, nerkowce, tofu, ekstrakt waniliowy, sól, ksylitol i sok z cytryny przełożyć do miski blendera i zmiksować na gładką masę. Żeby masa lepiej się blendowała można dodać kila łyżek napoju roślinnego.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Ostudzić i przetrzeć, by z grubsza pozbyć się łupinek. Suszone morele pokroić na mniejsze kawałki.
Masę na paschę wymieszać z bakaliami. Sitko wyłożyć gazą i przełożyć do niej masę. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie odwrócić, zdjąć sitko i gazę. Można dowolnie przybrać bakaliami.
2 Comments
Czym zastąpić nerkowce? Niestety odpadają w naszej diecie.
Dowolnymi innymi orzechami, ale najlepiej obranymi ze skórki.