
Te kulki przygotowaliśmy 25.04 na warsztatach „Zdrowe słodkości na Wielkanoc!” podczas Wege Bazaru 🙂
Składniki:
(na około 40 sztuk)
- 100 g kaszy jaglanej;
- 4 łyżki erytrolu (40 g);
- ok. 3 łyżki soku z cytryny;
- aromat waniliowy;
- 1 szklanka niesłodzonego mleka ryżowego;
- ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego;
- ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych (20 g);
- migdały;
- rodzynki;
- orzechy nerkowca;
Wykonanie:
- Kaszę ugotować na mleku ryżowym, wystudzić. Wymieszać z erytrolem, sokiem z cytryny, paroma kroplami aromatu waniliowego i mlekiem kokosowym – ilość mleka kokosowego dostosować tak, żeby uzyskać plastyczną masę.
- Migdały namoczyć we wrzątku, obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Orzechy nerkowca przekroić wzdłuż na pół, rodzynki pokroić na połówki w poprzek.
- Z masy lepić kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych. Wykałaczką zrobić oczy,
- zające: z rodzynek zrobić nosek, z migdałów uszy;
- kurczaki: z rodzynek zrobić dziób, a grzebień albo też z rodzynek albo z nerkowców;
- baranki: z rodzynek zrobić nosek, z nerkowców rogi.



Przepis pochodzi z bloga Małgorzata Rusek – dietetyk z pasją.