Wielkanocne kulki-zwierzątka

 In Przepisy

Te kulki przygotowaliśmy 25.04 na warsztatach „Zdrowe słodkości na Wielkanoc!” podczas Wege Bazaru 🙂

 

Składniki:

(na około 40 sztuk)

  • 100 g kaszy jaglanej;
  • 4 łyżki erytrolu (40 g);
  • ok. 3 łyżki soku z cytryny;
  • aromat waniliowy;
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka ryżowego;
  • ok. 1/2 szklanki mleka kokosowego;
  • ok. 1/4 szklanki wiórków kokosowych (20 g);
  • migdały;
  • rodzynki;
  • orzechy nerkowca;

 

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować na mleku ryżowym, wystudzić. Wymieszać z erytrolem, sokiem z cytryny, paroma kroplami aromatu waniliowego i mlekiem kokosowym – ilość mleka kokosowego dostosować tak, żeby uzyskać plastyczną masę.
  2. Migdały namoczyć we wrzątku, obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Orzechy nerkowca przekroić wzdłuż na pół, rodzynki pokroić na połówki w poprzek.
  3. Z masy lepić kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych. Wykałaczką zrobić oczy,
    • zające: z rodzynek zrobić nosek, z migdałów uszy;
    • kurczaki: z rodzynek zrobić dziób, a grzebień albo też z rodzynek albo z nerkowców;
    • baranki: z rodzynek zrobić nosek, z nerkowców rogi.

 

Robienie takich kulek-zwierzątek to dla dzieci fajna zabawa 🙂

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się