
Te kuleczki przygotowała Anna Żuławnik – dietetyczka i coach – 17 grudnia podczas eventu Słodkie i zdrowe święta.
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych daktyli,
- 1 szklanka mielonego maku,
- 1 szklanka mleka krowiego/roślinnego lub napoju kokosowego,
- 1/2 szklanki ekspandowanej kaszy jaglanej albo amarantusa,
- kilka orzechów włoskich lub pekan,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- kilka suszonych niesiarkowanych moreli,
- 2 łyżki rodzynek,
- płatki migdałowe,
- kakao, mak lub wiórki kokosowe do obtoczenia kulek.
Wykonanie:
Masę makową przygotować poprzez gotowanie mielonego maku na mleku ok. 30 minut na małym ogniu. Mak odsączyć na sitku.
Daktyle, rodzynki i suszone morele zalać gorącą wodą i odstawić na 15 min. Daktyle zmiksować na gładki mus za pomocą blendera. Morele pokroić na małe cząsteczki. Orzechy i płatki migdałowe pokroić na drobne kawałki. Mak połączyć z masą daktylową i pozostałymi bakaliami i orzechami. W dłoniach uformować kulki a następnie obtoczyć w kakao, maku lub wiórkach kokosowych.
Przepis pochodzi ze strony Witaland – Dietetyka & Coaching