Babka ziemniaczana w wersji wegetariańskiej z zielonymi dodatkami to smakowita opcja na Wielkanocny stół. Świetnie komponuje się z sosem grzybowym. Może też stanowić samodzielny posiłek. Najlepiej smakuje na ciepło.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 10 łyżek kaszy manny orkiszowej (lub innej drobnej kaszy dla związania),
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 pęczki szczypiorku,
- 1/2 opakowania groszku mrożonego,
- oliwa.
Wykonanie:
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach na tarce. Przełożyć na sitko, żeby odsączyć nadmiar wody. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Wymieszać razem ziemniaki, cebulkę, czosnek, jajka, kaszę oraz przyprawy. Szczypiorek posiekać, groszek przelać wrzątkiem i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Piec w temperaturze 190 st. C 1,5 godziny, aż babka ładnie się przypiecze.