
Wegańska sałatka idealna na Wielkanocny stół i nie tylko. Zawarte w niej tofu naśladuje konsystencją białko jajka, jest też źródłem białka. Jest pełna kolorowych, chrupiących warzyw i naprawdę pyszna.
Składniki:
- 1/2 opakowania miksu sałat,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 puszka groszku bez cukru,
- dowolne kiełki,
- 1 papryka czerwona,
- pęczek szczypiorku,
- 1 kostka tofu naturalnego,
- sól, pieprz, kurkuma,
- 2 łyżki majonezu wegańskiego,
- 2 łyżki jogurtu roślinnego bez cukru.
Wykonanie:
Warzywa umyć i pokroić. Jogurt wymieszać z majonezem, solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Tofu pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z kurkumą. Poszczególne składniki układać warstwami w przezroczystym naczyniu.