Mega smaczne, proste i lekkie danie, które idealnie nadaje się na powitanie wiosny. Ma mnóstwo chrupiących warzyw i pyszny, uzależniający sosik.
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 szkl. ryżu,
- 1/2 paczki edamame (można zastąpić innym strączkiem, chociaż bardzo polecam spróbować tego, jest pycha!),
- warzywa: u mnie 1/3 cukinii, 1 marchew, kawałek kapusty białej, rzeżucha,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- olej do smażenia,
- sezam do posypania,
- sos: 4 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, sok z 1/2 pomarańczy i 1/2 cytryny.
Wykonanie:
Ryż gotujemy do miękkości w 1 szkl. wody. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy, aż będzie miało złotą skórkę z każdej strony. Edamame blanszujemy dosłownie chwilę w gotującej się wodzie i łuskamy nasionka. Warzywa kroimy – kapustę kroimy, a marchew i cukinię ciachamy w cieniutkie paski przy pomocy obieraczki.
Przygotowujemy sos: czosek drobniutko siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem. Próbujemy – sos ma być słono-kwaśno-słodki w smaku.
Na dno miski wykładamy ugotowany ryż. Na nim układamy tofu, edamame i pozostałe warzywa. Całość polewamy sosem i posypujemy sezamem.