Wykwintne roladki

 In Przepisy

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 szkl. orzechów nerkowca,
  • 1/4 buraka ćwikłowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka łyżek mleka sojowego niesłodzonego lub wody,
  • cytryna, sól, pieprz do smaku,
  • zioła do przyprawienia (bazylia, oregano, rukola, liście botwiny, szpinaku, itp).

Wykonanie:

Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Szklankę orzechów nerkowca zalej wrzącą wodą. Po 30 minutach odlej wodę. Orzechy zmiksuj z małym kawałkiem buraka, 2 ząbkami czosnku i odrobiną mleka sojowego lub wody. Miksuj, aż otrzymasz gęstą pastę przypominającą twarożek. Dopraw cytryną, solą i pieprzem. Smaruj plastry cukinii tym ‚twarożkiem’ i zawijaj z ziołami. Na koniec przekłuj roladkę wykałaczką, aby się nie rozpadła.

Autor: Piotr Henschke, założyciel Akademia Kulinarna Zdrowego Odżywiania „Zjedz Buraków”.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się