
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 szkl. orzechów nerkowca,
- 1/4 buraka ćwikłowego,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka łyżek mleka sojowego niesłodzonego lub wody,
- cytryna, sól, pieprz do smaku,
- zioła do przyprawienia (bazylia, oregano, rukola, liście botwiny, szpinaku, itp).
Wykonanie:
Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Szklankę orzechów nerkowca zalej wrzącą wodą. Po 30 minutach odlej wodę. Orzechy zmiksuj z małym kawałkiem buraka, 2 ząbkami czosnku i odrobiną mleka sojowego lub wody. Miksuj, aż otrzymasz gęstą pastę przypominającą twarożek. Dopraw cytryną, solą i pieprzem. Smaruj plastry cukinii tym 'twarożkiem’ i zawijaj z ziołami. Na koniec przekłuj roladkę wykałaczką, aby się nie rozpadła.
Autor: Piotr Henschke, założyciel Akademia Kulinarna Zdrowego Odżywiania „Zjedz Buraków”.
