Te placuszku to świetna opcja na zdrowe śniadanie, które zasmakuje całej rodzinie. Dzięki dodatkowi sera zawierają one sporo białka, które zapewni sytość na dobre parę godzin. Nutka słodyczy z cynamonu jest tu przełamana świeżością skórki z cytryny. Ten smakowy twist sprawia, że danie nie jest monotonne. Jeśli lubisz, możesz dodać garść rodzynek do placuszków.
Składniki:
- 250 g sera twarogowego,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki erytrytolu,
- 2 starte jabłka,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- skórka otarta z połowy cytryny.
Twaróg miksujemy z dodatkiem żółtka (białko odkładamy na później), ekstraktu waniliowego, 3 łyżkami erytrytolu oraz olejem. Do masy dodajemy mąkę, starte jabłka, połowę cynamonu i skórkę z cytryny, całość mieszamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy na pianę białka, Delikatnie łączymy z masą serowo-jabłkową.
Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywieralną powłoką. Wykładamy na nią po łyżce masy i smażymy – już bez dodatku tłuszczu.
Na talerzu mieszamy pozostały erytrytol i cynamon. Obtaczamy w tej mieszance jeszcze ciepłe placuszki.