Pożywienie może być lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Nasze ekspertki z dziedziny dietetyki i żywienia człowieka potwierdzają tę starożytną maksymę swoją wiedzą i własnym doświadczeniem.
Sześć doświadczonych dietetyczek ułożyło 4 jadłospisy dedykowane konkretnym potrzebom organizmu, zwłaszcza w okresie przedwiośnia i wiosennego – a raczej pozimowego – zmęczenia. Są to: bezcukrowy odwyk, łagodne oczyszczanie wątroby, detoks sokowy oraz dieta budująca odporność przez cały rok. Oto szczegółowe opisy:
YEStem Szczęśliwy Bez Cukru
DETOX 30 DNI BEZ CUKRU
Anna Żuławnik, Joanna Brylska
Dla kogo:
- Dla wegan, wegetarian i wszystkożerców, którzy chcieliby zaznać bezcukrowego oczyszczenia,
- Dla osób, które czują, że spożywają zbyt dużo słodyczy i chciałby się od nich odzwyczaić,
- Dla wszystkich, którzy chcą spróbować zbilansowanej diety roślinnej i wyrobić zdrowe nawyki.
Kaloryczność: ok. 2000 kcal dziennie.
W czym może pomóc bezcukrowy odwyk? Odciąży nasz układ pokarmowy, odmłodzi i oczyści skórę, mózg oraz inne ważne organy; pokaże możliwość życia bez uzależnienia od cukru, słodyczy i jedzenia.
Jadłospis YEStem Szczęśliwy Bez Cukru został stworzony przez dietetyczkę – Annę Żuławnik oraz psychodietetyka – Joannę Brylską z Fundacji Szczęśliwi Bez cukru. Jeśli czujesz, że ten detox będzie dla Ciebie trudny i możesz być uzależniony od cukru, zachęcamy do jednorazowych konsultacji z Autorkami tej diety.
Przykładowe menu:
- Śniadanie: Jaglanka z cynamonem i imbirem
- II śniadanie: Wieloziarniste krakersy
- Obiad: Sałatka ziemniaczana z orzechami
- Podwieczorek: Zielony koktajl detoksykujący
- Kolacja: Papryka faszerowana cebulką i pieczarkami
Moja wątroba YESt zdrowa!
OCZYSZCZENIE WĄTROBY W 10 DNI
Agnieszka Wiśniewska, Monika Bocian
Dla kogo:
Dla wszystkich zdrowych osób, które chcą oczyścić wątrobę – jeden z najważniejszych organów w naszym ciele. Natomiast jeśli masz jakiekolwiek problemy związane z wątrobą czy układem pokarmowym, przed przystąpieniem do diety zalecamy konsultację z dietetykiem, np. jedną z Autorek tego jadłospisu.
Kaloryczność: ok. 2000 kcal dziennie
Wątroba odpowiada za trawienie tłuszczów, reguluje układ hormonalny, oczyszcza organizm z toksyn. Oczyszczenie wątroby polepsza stan organizmu oraz ogólne samopoczucie.
Przykładowe menu:
- Śniadanie: Kasza jaglana ze śliwkami i orzechami włoskimi
- II śniadanie: Zielony koktajl z kiwi i pomarańczą
- Obiad: Soczewica z porem, cukinią i orzechami nerkowca oraz kiszonką z marchewki
- Podwieczorek: Słodkie kulki z sezamem
- Kolacja: Marokańska sałatka z ciecierzycą
YES! Detox sokowy!
3 DNI PICIA SOKÓW DLA ZDROWIA
Agnieszka Wiśniewska, Monika Bocian
Dla kogo:
Dla wszystkich zdrowych osób, które chcą poczuć się lepiej w swoim ciele, dać mu prawdziwy koktajl witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów, a także oczyścić i odmłodzić cały organizm. Natomiast jeśli masz jakiekolwiek problemy związane z wątrobą czy układem pokarmowym, przed przystąpieniem do diety zalecamy konsultację z dietetykiem, np. jedną z Autorek tego jadłospisu.
Kaloryczność: ok. 1000 kcal dziennie
Dieta płynna składająca się z bogatych w fitoskładniki soków owocowo-warzywnych. Dzięki wysokiemu stężeniu antyoksydantów zmniejsza stany zapalne towarzyszące chorobom cywilizacyjnym, wspomaga funkcjonowanie wątroby i oczyszczanie z toksyn, zaś zawarte probiotyki regulują pracę jelit oraz przyczyniają się do poprawy odporności.
Przykładowe menu:
- Śniadanie: sok z buraków czerwonych, marchwi, cebuli oraz kiszonych ogórków
- II śniadanie: sok z jarmużu, ananasa oraz jabłka
- Obiad: sok z kapusty, marchwi jabłek
- Podwieczorek: sok z grejpfruta, zielonego ogórka na bazie kefiru wodnego
- Kolacja: sok z brokuła, pomarańczy i jabłek na bazie kefiru wodnego
YEStem odporna/odporny
30 DNI WZMACNIAJĄCYCH ODPORNOŚĆ
Małgorzata Sobczyk, Iwona Kibil
Dla kogo:
Dla wszystkich, którzy chcieliby wzmocnić i poprawić swoją odporność; ustrzec się przed grypą, katarem, przeziębieniami i innymi infekcjami; usprawnić działanie układu immunologicznego.
Kaloryczność: ok. 2000 kcal dziennie
Odporność buduje się przez cały rok, a pożywienie ma na nią olbrzymi wpływ! Jadłospisy ułożone są przez Autorki książki “Uodpornij się, jedząc świadomie”, wieloletnie weganki udzielające konsultacji, prowadzące wykłady oraz warsztaty na terenie całej Polski. Jeśli chcesz zbadać i poprawić swoją odporność, zapraszają na konsultacje.
Przykładowe menu:
- Śniadanie : Cynamonowa jaglanka z figami
- II Śniadanie: Bułeczki drożdżowe faszerowane pieczarkami i jarmużem
- Obiad: Pieczone placki ziemniaczane z czarnuszką
- Kolacja: Zupa kapuściana z klopsikami z cieciorki