Kwaśne morele połączone z chrupiącą, słodką kruszonką to wspaniały letni deser. Idealnie komponuje się z mrożonym jogurtem, który jest w tym daniu dodatkowym źródłem białka. Super opcja na śniadanie lub szybki deser.
Składniki:
- 6 brzoskwiń lub dużych moreli,
- 6 łyżek płatków owsianych,
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego,
- 2 łyżki erytrytolu,
- mrożony jogurt: 1/2 kubeczka jogurtu, 2 łyżki ertrytolu.
Wykonanie:
Jogurt wymieszać z erytrytolem, przełożyć do zamrażarki. W czasie mrożenia przemieszać 2-3 razy. Wyjąć 15 min przed spożyciem, by się lekko rozmroził. Owoce przekroić na pół, wyjąć pestki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Płatki owsiane przełożyć do naczynia do blendowania, dodać masło lub olej i erytrytol. Zmiksować, aż składniki się połączą. Kruszonkę włożyć w środek owoców i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekać, aż kruszonka będzie miała złoty kolor. Podawać z mrożonym jogurtem.