Składniki na 2 słoiki:
- 100 g makaronu ryżowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 180 g tofu wędzonego,
- 1/2 pora, pokrojonego w cienkie krążki,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie paseczki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki pasty miso,
- 1 łyżeczka srirachy (lub więcej, w zależności od preferencji),
- 2 garście świeżego szpinaku, umytego i posiekanego,
- 2 łyżki masła orzechowego.
Wykonanie:
Na dno dużego słoika wyłóż: sos sojowy, miso, masło orzechowe i srirachę.
Na to wyłóż makaron. Jeśli używać cienkich nitek możesz ich wcześniej nie gotować. Grubszy makaron lepiej wcześniej podgotować.
Tofu pokrusz i podsmaż na patelni wraz z czosnkiem. Gdy się zarumieni przełóż do słoika.
Przełóż do słoika warzywa: marchewkę, pora i szpinak.
Tak przygotowane składniki na zupę możesz zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. W momencie gdy zgłodniejesz wystarczy całość zalać gotującą się wodą, przykryć i odstawić na 10 min. Następnie dobrze wymieszać, przelać do miski i zdrowa zupka instant gotowa!