Zdrowy, domowy krem czekoladowy

 In Przepisy

Dla wszystkich miłośników słodkości zdrowy zamiennik ‚nutelli’. Ten krem jest pyszny, kusi już samym zapachem! Po dodaniu mleka (roślinnego) można wykorzystać jako polewę.

Składniki:

  • daktyle (50 g),
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki karobu (lepszy wybór dla dzieci !) lub kakao,
  • siekane orzechy laskowe lub migdały,
  • ewentualnie ksylitol do smaku.

Wykonanie:
Daktyle moczymy przez 20 minut we wrzątku, odcedzamy. Awokado, banany, daktyle i kakao miksujemy na gładki krem. Sypiemy orzeszki i gotowe!

DLA PORÓWNANIA – NUTELLA ZE SKLEPU
Skład: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja), wanilina

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • marta
    Odpowiedz

    Można przechowywać w lodówce? Jeśli, tak to jak długo?

    • Małgorzata Talaga-Duma
      Małgorzata Talaga-Duma
      Odpowiedz

      do 3 dni, krem w lodówce trochę zgęstnieje

Leave a Comment