POZNAJ NASZ ZESPÓŁ:

Fundacja Szczęśliwi Bez Cukru rozwinęła się z akcji „Słodkie życie bez cukru” (wiosna 2015 roku), aby odpowiedzieć na ogromne zapotrzebowanie społeczne. Nasze hasło WIEDZA – WSPARCIE – ZDROWIE wskazuje główne działania: edukacja na temat chorobotwórczego i uzależniającego działania cukru oraz pokazywanie w praktyce, jak żyć słodko i szczęśliwie bez cukru.

Inicjatorką akcji i założycielką Fundacji jest dietetyk Agnieszka Wiśniewska, matka czwórki dzieci, specjalistka z olbrzymim doświadczeniem i ekspercką wiedzą, którą potrafi bardzo przystępnie przekazać. Od kilkunastu lat z powodzeniem pracuje z osobami chorymi na choroby cywilizacyjne i wspomaga ich leczenie dietą.

W ramach Fundacji zebraliśmy zespół ekspertów-wolontariuszy: lekarzy, dietetyków, psychodietetyków, psychologów, informatyków, grafików oraz praktyków żywienia bezcukrowego, z którymi tworzymy tę stronę internetową i fanpage na Facebooku, przekazując spójne, wiarygodne treści na temat zdrowego odżywiania bez cukru.

Realizujemy projekty:

Planujemy też kampanie społeczne, edukację bezpośrednią, jak również organizujemy stoiska informacyjno-konsumpcyjne podczas różnych wydarzeń, np. Kongres Kobiet, Dni Alergii, Henschke Festiwal.

KONTAKT:

Media, dziennikarze, praktyki studenckie, certyfikacja, eventy: Małgorzata Sobczyk mail: malgorzata.s@szczesliwibezcukru.pl tel. 532 481 424

Warsztaty w firmach, darowizny, wolontariusze: Joanna Brylska mail: joanna.b@szczesliwibezcukru.pl tel. 532 481 643

Warsztaty w szkołach: Agnieszka Wiśniewska mail: agnieszka.w@szczesliwibezcukru.pl tel. 660 470 404

Kreacja, marketing: Dominika Faryno mail: dominika.f@szczesliwibezcukru.pl

Współpraca, partnerstwa, cateringi: Barbara Wojtaszek mail: barbara.w@szczesliwibezcukru.pl tel. 501 477 213

Konsultacje, Lato w mieście, social media: Małgorzata Rusek mail: info@szczesliwibezcukru.pl tel. 532 481 668

Chcesz być współtwórcą akcji? Zgłoś się na mail info@szczesliwibezcukru.pl Chcesz być odbiorcą? Śledź naszą stronę i profil na FacebookuPolub, udostępnij, zaproś znajomych; komentuj, zadawaj pytania, drąż temat!

Dietetycy
Psychologowie/Psychodietetycy
Praktycy żywienia
Graficy
Organizatorzy

agnieszka-wisniewska

Agnieszka Wiśniewska – fundatorka, członek Rady  Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru, inicjatorka i pomysłodawczyni  Fundacji oraz akcji Słodkie Życie Bez Cukru. Dietetyk, naturopeutka, doradczyni żywieniowa, muzyk, instruktorka jogi, instruktorka harcerska. Pomaga dotrzeć do potrzeb własnego ciała i nawiązać z nim kontakt. Prowadzi zajęcia gotowania intuicyjnego. Matka czwórki wspaniałych dzieci.

Janusz Wiśniewski – fundator, członek Rady  Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru, dietetyk,  instruktor jogi, pasjonat gry na gongach, geograf i logistyk. Interesuje się ekologicznym stylem życia, zajmuje się recyklingiem materiałów. Właściciel firmy Wisart.

Barbara-Wojtaszek

Barbara Wojtaszek –  prezeska Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru, w organizacjach pozarządowych od 1996, opiekunka wolontariatu, copywriterka, organizatorka imprez i wydarzeń, ponadto dziennikarka internetowa, blogerka, polonistka i anglistka. Czytająca wszystko, na czym zawiesi oko; podróżolubna, roślinożerna. “Żegnaj cukrze, witaj zdrowie!”

Małgorzata Sobczykwiceprezeska Fundacji, specjalistka żywienia człowieka, zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Aktualnie prowadzi badania naukowe w ramach doktoratu na SGGW. Poza konsultacjami dietetycznymi zaangażowana w szeroko pojętą edukację żywieniową – wykłady, warsztaty i konferencje. Współautorka książki „Uodpornij się, jedząc świadomie” oraz autorka bloga Bite Thru.

Joanna Brylska ­– psycholog, ukończyła studia podyplomowe na kierunku: „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych” oraz „Trener umiejętności poznawczych”. Prowadzi szkolenia z zakresu zdrowego odżywiania, autoprezentacji, sztuki komunikacji, rozwiązywania konfliktów, rynku pracy i radzenia sobie ze stresem.

dominika-faryno

Dominika Faryno – art director i graphic designer, autorka logotypu i identyfikacji wizualnej Fundacji, czuwa nad artystyczną oprawą przedsięwzięcia oraz kreatywną strategią. Absolwentka ASP, wszechstronnie uzdolniona pasjonatka sztuki i życia. Uwielbia rozwój, podróże, zdrową żywność, coaching, krav maga i motocykle. Działająca aktywistka i weganka.

andrij-romaniw

Andrij Romaniw – fundator, członek Rady  Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru  – absolwent UKSW/SGH, zajmuje się organizacją, obsługą IT. Pasjonat zdrowego stylu życia, instruktor jogi, bioenergoterapeuta. Preferuje bezcukrowe, roślinne jedzenie. Hasło przewodnie: „Wszystko jest możliwe i wszystko będzie jeszcze lepiej”.  Interesuje się rozwojem osobistym, medytacją oraz wszystkim, co wspiera najwyższe ludzkie wartości.

Agnieszka-Francman

Agnieszka Francman-Jastrzębska – wolontariuszka Fundacji w zakresie PR, absolwentka kulturoznawstwa na UW. Pracuje od zawsze w wydawnictwie, w którym zajmuje się promocją książek. Mama dwóch chłopców. Zainteresowania: podróże, fotografia, prowadzi bloga podróżniczego „Nie bądź taki weź dzieciaki!”.
Dietetycy

malgorzata-sobczyk

Małgorzata Sobczykspecjalistka żywienia człowieka, zwłaszcza z zakresu diet roślinnych. Aktualnie prowadzi badania naukowe na temat wpływu spożycia cukru na zdrowie w ramach doktoratu na SGGW. Poza konsultacjami dietetycznymi zaangażowana w szeroko pojętą edukację żywieniową – wykłady, warsztaty i konferencje. Współautorka książki „Uodpornij się, jedząc świadomie” oraz autorka zazarcie.blog.pl.

iwona-kibil

Iwona Kibil – dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej opartej o produkty roślinne. Właścicielka poradni Wegecentrum, organizatorka warsztatów, wykładów i konferencji poświęconych odżywianiu i gotowaniu. Autorka e-booka “Weganka w ciąży” oraz współautorka książki “Uodpornij się, jedząc świadomie”.

agnieszka-senk

Agnieszka Senkdietetyk, ekspert w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, kobiet karmiących oraz osób odchudzających się. Właścicielka Bodylicious, gdzie prowadzi poradnictwo żywieniowe w dwóch językach: polskim i angielskim. Edukatorka żywieniowa: pisze, przemawia, promuje zdrowy styl życia. Autorka planu żywieniowego dla polskich himalaistów. Matka trójki dzieci. Zaprasza także na stronę Bodylicious.pl

zofia-lorens-litka

Zofia Lorens-Litkalekarka internistka, terapeutka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. W terapii wykorzystuje leczenie dietą, ziołolecznictwo, masaże lecznicze Shiatsu, Lomi Lomi Nui. Jako wolontariuszka wspiera także Fundację Ewy Błaszczyk „akogo”. Prywatnie mama 15-letniego Krzysia, pasjonatka zdrowej kuchni wegańskiej, kinomaniaczka.

marta-piotrowska

Marta Piotrowskaabsolwentka studiów w zakresie żywienia, zdrowia oraz wspomagania dietetycznego w sporcie na Univeristy of Abertay Dundee oraz Perth College. Poprzez pasję do sportu i zdrowego odżywiania z entuzjazmem rozwija swoje umiejętności i doświadczenia. Dietetyk w poradni Mój Dietetyk.

agnieszka-kopczynska

Agnieszka Kopczyńskaspecjalistka ds. żywienia i dietetyki, z wykształcenia również humanistka, a z praktyki zawodowej: trenerka i wykładowczyni. Prowadzi bloga AgaMaSmaka.pl. Prywatnie mama Agatki, która była najważniejszym impulsem do zajęcia się tematem zdrowia i żywności. Entuzjastka prostych i szybkich w przygotowaniu roślinnych dań, pozbawionych cukru i glutenu, oraz motywowania innych do dokonywania zdrowych, lepszych wyborów.

ania-zulawik

Anna Żuławnik – dietetyk, absolwentka SGGW w Warszawie, specjalizuje się w poradnictwie żywieniowym i układaniu indywidualnych diet, szczególnie w chorobach cywilizacyjnych, redukcyjnych i wegetariańskich. W trakcie pracy z pacjentem uwzględnia elementy coachingu dietetycznego. Ponadto pracuje pracuje jako dietetyk w centrum dietetycznym i prowadzi stronę Witaland. Prywatnie pasjonatka jazdy konnej, rolek i roweru, lubiąca gotować i eksperymentować w kuchni, od lat nie używająca cukru.

monika-dziemidowicz

Monika Dziemidowicz ­– dietetyk, dietoterapeutka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, właścicielka Poradni ekoDiETETYK; w praktyce łączy dietetykę zachodnią z zaleceniami odżywiania opartymi na dietetyce energetycznej,  organizatorka warsztatów i wykładów poświęconych zdrowemu odżywianiu.

Marta-Scipien

Marta Ścipień – absolwentka SGGW, dietetyczka, właścicielka Poradni Dietetycznej Nowa Dieta, pasjonatka i propagatorka zdrowego odżywiania. Uwielbia podróże i próbowanie lokalnych potraw, a także jogę i pływanie; ponadto mól książkowy.

gosia_rusek

Małgorzata Rusek –  dyplomowany dietetyk, absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Entuzjastka dietoprofilaktyki, wyznająca zasadę, że odżywiać się zdrowo to znaczy „ze zdrowym rozsądkiem”. Wiedzę łączy z praktyką, publikując własne przepisy na zdrowe i smaczne dania na blogu malgorzatarusek.pl, razem z ciekawymi artykułami i praktycznymi poradami. Prywatnie wegetarianka lubiąca w wolnym czasie oderwać się od rzeczywistości z powieściami fantasy w ręce.

Katarzyna-Janiak

Katarzyna Janiak – absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, obecnie kontynuuje naukę w SGGW. Dietetyk z powołania i zamiłowania, promotorka racjonalnej i zbilansowanej diety. Największą satysfakcję przynosi jej praca z pacjentami otyłymi i z nadwagą. W wolnych chwilach zachłannie czytuje literaturę fantastyczną i znajduje wytchnienie podczas długich pozamiejskich wędrówek.

Monika-Bocian

Monika Bocian – dietetyk kliniczny, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Właścicielka poradni Moc Odżywiania – profilaktyka i terapia żywieniowa. W swojej pracy bada psychospołeczne funkcje jedzenia oraz pomaga wydobywać i wzmacniać motywację swoich pacjentów. Uwielbia podróże, eksperymenty w kuchni i odpoczynek na łonie natury.

marta_olczak

Marta Olczak – dietetyk, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, propagatorka zdrowego stylu życia pragnąca pomagać ludziom w zmianie ich nawyków żywieniowych i polepszaniu jakości ich życia. W wolnych chwilach lubiąca pojeździć na rowerze, pobiegać i poeksperymentować w kuchni.

ada_jurczak2

 Adrianna Jurczak – dyplomowany dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, kontynuująca studia magisterskie w SGGW. Pasjonatka racjonalnego odżywiania współistniejącego z aktywnością fizyczną. Aktualnie dietetyk i trener w klubie fitness dla kobiet. Codziennie walczy o utrwalanie prawidłowych nawyków u swoich pacjentów, gdyż prawdziwym sukcesem terapeutycznym jest nie tylko utrata zbędnych kilogramów, ale wpojenie prawidłowych nawyków żywieniowych, które staną się normą. Nic tak nie motywuje dietetyka do dalszej pracy jak zadowolenie pacjenta, który czuje się dobrze we własnym ciele.

karolina_meczynska

Karolina Męczyńska – dietetyk, obecnie kończy studia magisterskie na SGGW. Najbardziej interesuje się dietoprofilaktyką i dietoterapią dzieci i młodzieży z problemem otyłości i nieprawidłowymi zachowaniami żywieniowymi – swoją pracę dyplomową poświęciła właśnie tej tematyce. Prywatnie miłośniczka Czarnego Lądu, marzy o wyprawie safari z prawdziwego zdarzenia.

m-stolarczyk

Marta Stolarczyk – studentka ostatniego roku dietetyki na uczelni medycznej i absolwentka licznych kursów w swojej profesji. Od roku czynnie praktykuje zawód jako koordynator sekcji dietetycznej dietapacjenta.pl. Poza dietetyką zainteresowana podróżami i aktywnym wypoczynkiem, realizująca kurs na instruktora rekreacji ruchowej.

o-chojnacka

Ola Chojnacka – studentka Żywienia Człowieka na SGGW, szczególnie zainteresowana wpływem poszczególnych składników pożywienia na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wiecznie pozytywnie nastawiona do życia. Uwielbia siatkówkę, zumbę, zdrową żywność i komedie.

k-kobierzycka

Kinga Kobierzycka – Studentka ostatniego roku dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi. Szczególnie zainteresowana żywieniem dzieci oraz dietą wegetariańską. W ramach wolontariatu współprowadziła warsztaty ze zdrowego żywienia dla przedszkolaków. Prywatnie fanka mocniejszych brzmień, Wiedźmina, własnoręcznie przerabianych ubrań i biżuterii oraz abstrakcyjnego i nieco sarkastycznego humoru.

Natalia Łaszkiewicz – studentka Żywienia Człowieka i Oceny Żywności na warszawskiej SGGW. Pasjonatka dietetyki klinicznej oraz leczenia jedzeniem. Zwolenniczka zdrowego podejścia do życia. Zafascynowana kulturystyką, sportami siłowymi i fitnessem.

Monika Prucnel – studentka Żywienia Człowieka na SGGW. Jest też polonistką i socjolożką, pracuje jako copywriter. Wegetarianka, która prowadzi bloga kulinarnego Vege Kika oraz pisze artykuły na temat zdrowego odżywiania. Zainteresowana wpływem diety na występowanie chorób cywilizacyjnych. Lubi jazdę na rowerze, jogę i książki kryminalne.

Sylwia Pacynadietetyk, absolwentka UM w Łodzi, obecnie kontynuuje studia magisterskie na SGGW. Dietetyczka z pasją, lubiąca zdrową kuchnię, kulinarne eksperymenty i nowinki. Szczególnie lubi i zajmuje się pracą z dziećmi, edukacją żywieniową w szkołach. Interesuje się także wpływem pożywienia na funkcjonowanie ludzkiego umysłu. Dietetyka to jej pasja, którą chce rozwijać przez całe życie i pomagać innym.

Psychologowie/Psychodietetycy

magdalena-ziomko

Magdalena Ziomko z wykształcenia psycholog, na co dzień pracuje w biznesie. Dołączenie do projektu jest jej własną próbą walki z cukroholizmem. Uwielbia gotować, a najchętniej eksperymentować w kuchni, łącząc zdrowe ze smacznym. Marzy o własnym ogródku i szklarni.

jowita-nestorowicz

Jowita Nesterowiczdietetyk i doradca żywieniowy. Obecnie studiuje psychodietetykę, ponieważ wierzy, że psychologia to nieodłączny element odżywiania. Interesuje się problematyką zaburzeń odżywiania, badaniem uzależnienia od jedzenia oraz wpływu żywności na stan emocjonalny. Prywatnie wegetarianka, pasjonatka książek o zdrowiu i odżywianiu oraz podróżowania.

magdalena-zarzycka

Magdalena Zarzycka ­– świeżo upieczona psycholog ukierunkowana penitencjarnie, aktualnie poszerzająca horyzonty w kierunku problematyki uzależnień, psychodietetyki, psychogeriatrii. Zafascynowana etnologią i folkiem, zawodowo „herbaciarka”. Kocha góry i fantastykę naukową.

joanna-brylska

Joanna Brylska ­– z wykształcenia psycholog, ukończyła studia podyplomowe na kierunku: „Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych” oraz „Trener umiejętności poznawczych”. Tworzy programy szkoleń z zakresu zdrowego odżywiania, autoprezentacji, sztuki komunikacji, rozwiązywania konfliktów, rynku pracy i radzenia sobie ze stresem. Współpracuje z poradnią Anigra. Podczas konsultacji psychodietetycznych łączy doświadczenia z zakresu psychologii i dietetyki. Prywatnie roztańczona i rozśpiewana miłośniczka psów.

malgorzata_talaga-duma

Małgorzata Talaga – Duma – absolwentka psychodietetyki, edukatorka żywieniowa. Zajmuje się kształtowaniem zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci i osób dorosłych, prowadząc warsztaty edukacyjno-kulinarne oraz szkolenia z zakresu  psychologii jedzenia. Szczególnie interesuje się żywieniem dzieci oraz programowaniem metabolicznym. Prywatnie spełniona żona i mama. Autorka jedzzglowa.pl
Praktycy żywienia

magda-zielinska

Magdalena Zielezińska – obecnie koordynuje projekt Pracownia Ekomotywa – warsztaty edukacji ekologicznej, projektowanie i realizacja ogrodów edukacyjnych; w organizacjach pozarządowych działa od 2009. Prowadziła wiele warsztatów przyrządzania słodyczy bezcukrowych. Organizuje akcje crowdfundingowe na rzecz projektów społeczno-ekologicznych, ponadto rysuje, tworzy w glinie i szuka sposobu, by jej twórczość służyła innym i wspierała ochronę środowiska naturalnego. „Ci, którzy są wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają! Tylko wiedzą, że te zmiany najpierw trzeba zacząć od siebie”.

jagoda-jagodowa

Jagoda Jagodowa – w wegetariańskim barze Vega tworzy ciasta bez cukru, roślinne, często raw-food. Artystka dekoratorka, a także graficzka. Lubi gotować, kolorowe słodkości przygotowuje z zamiłowania do zdrowego stylu życia. Jej wytwory są autorskie i niepowtarzalne, ale kiedy coś posmakuje klientowi, może zostać powtórzone na zamówienie.

magdalena-bajtlik

Magdalena Bajtlik – ambasadorka idei alfa-odżywiania, założycielka poradni żywieniowej Niralamba. Pracuje nad czytelną identyfikacją wizualną alfa-produktów oraz systemem informatycznym zapewniającym wsparcie w nietolerancjach pokarmowych. Motto: „wyleczyć świat”.

pawel-ochman

Paweł Ochman – weganin lubiący gotować, fotografować i publikować to co się uda wytworzyć z roślin na drodze wielu przemian. Można śmiało powiedzieć: kulinarny alchemik i cudotwórca!

agata-puk

Agata Puk – blogerka, autorka bloga agataberry.pl, którego misją jest przekazywanie wiedzy o zdrowiu. Absolwentka pedagogiki na APS i dziennikarstwa na UW. Po studiach pracowała jako dziennikarz medyczny. Obecnie na blogu porusza tematy związane ze zdrowym odżywianiem, aktywnością fizyczną i poradami na temat dbania o zdrowie, inspirujac ludzi do zdrowych wyborów. Prywatnie właścicielka cudownego kundelka o imieniu Piksel.
Graficy

dominika-faryno

Dominika Faryno  art director i graphic designer Fundacji Szczęśliwi Bez Cukru, autorka logotypu i identyfikacji wizualnej, czuwa nad artystyczną oprawą przedsięwzięcia oraz kreatywną strategią. Absolwentka ASP, wszechstronnie uzdolniona pasjonatka sztuki i życia. Uwielbia rozwój, podróże, zdrową żywność, coaching, krav maga i motocykle. Działająca aktywistka i weganka.

ola-borkowska

Ola Borkowskagraficzka, socjolożka, matka dwóch synów i jednej córki, instruktorka zuchowa przy Hufcu ZHP Warszawa-Mokotów, biegaczka, roślinożerna. Interesuje się zdrowym stylem życia. Uwielbia tańczyć, lubi ludzi. Chciałaby w przyszłości pomagać kobietom w porodzie i przygotowaniu do macierzyństwa jako doula. Pogodna i pragmatycznie podchodząca do życia.

logo-szczesliwi-bez-cukru-256

Magdalena Kaczmarek – graficzka i tłumaczka języka niemieckiego w jednym. Zawodowo rysuje, projektuje i tłumaczy – na zmianę, albo i jednocześnie. Przetłumaczyła na język polski książkę Martiny Fontany „Bez cukru” (wyd. Relacja). Zjada głównie rośliny, zadaje sobie trud wychowawczy wobec dwóch dziewczynek i dużego psa. Wypije każdą ilość kawy.

logo-szczesliwi-bez-cukru-256

Katarzyna Pilaszek – absolwentka kulturoznawstwa (specjalizacja filmoznawstwo i zarządzanie kulturą). W wolnym czasie rozwija swoją nową pasję – grafikę. Uwielbia filmy Jarmuscha i Polańskiego.