Zupa chrzanowa to ciekawa opcja na wielkanocny stół i na co dzień! Przyjemnie ostrawa, kremowa i wykończona chrupiącymi „skraweczkami” na pewno zachwyci nie tylko fanów zieleniny. W połączeniu z ziemniakami jest sycąca, świetnie sprawdzi się na obiad czy na kolację.
Składniki:
Na zupę:
- 1 mały seler,
- 6 pietruszek,
- 4 ziemniaki (+2 dodatkowe do podania),
- 1 cebula,
- 2 litry wody,
- 250 ml napoju roślinnego niesłodzonego,
- 200 g chrzanu ze słoiczka,
- 4 ząnki czosnku,
- sól, pieprz, sos sojowy do smaku.
Wegańska okrasa:
- 1 duża cebula,
- 1 kostka tofu wędzonego,
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej,
- oliwa do smażenia.
Wykonanie:
Cebulę i czosnek na zupę siekamy i podsmażamy w dużym garnku. Warzywa obieramy, kroimy w drobniejszą kostkę. 2 ziemniaki gotujemy w wodzie na później, do podania. Resztę warzyw dodajemy do cebuli i czosnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok. 20 min).
W tym czasie cebulkę i tofu na okrasę kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie na złoto. Pod koniec smażenia dodajemy wędzoną paprykę. Całość dokładnie mieszamy.
Jak warzywa będą miękkie wyłączamy palnik, dodajemy napój roślinny, chrzan, przyprawy i miksujemy blenderem na gładką masę. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.
Na dno talerza wykładamy ziemniaki, na to lejemy zupę. Całość posypujemy skwarkami i ulubiona zieleniną.