
Przyrządzając różne dania ze szparagami trzeba pozbywać się zdrewniałych końcówek. Zwykle są one wyrzucane, co jest sporym marnotrawstwem, ponieważ można z nich przyrządzić pyszną zupę. Wystarczy odkładać końcówki szparagów do zamrażarki, a gdy ubiera się ich dostatecznie dużo skorzystać z tego przepisu.
Składniki:
- końcówki szparagów – u mnie uzbierane z 4 pęczków,
- 4 ziemniaki
- 2 pory – biała część (ja dodałam tez zieloną, na której wcześniej gotowałam bulion, ale jeśli użyje się tylko białej części to zupa wyjdzie jaśniejsza)
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- sól, pieprz, rozmaryn
- olej
Wykonanie:
Pora posiekać, wrzucić do garnka z podgrzanym olejem i zeszklić. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do pora. Dodać końcówki szparagów i zalać całość bulionem. Gotować ok. 30 min do zmięknięcia szparagów. Doprawić i zmiksować na gładką masę. Żeby zupa była gładka i nie zawierała twardych włókien po zmiksowaniu należy ją jeszcze przetrzeć przez sitko. Podawać z grzankami lub końcówkami szparagów.