Żytnie cynamonki

 In Przepisy

Cynamonki

Ok 500 g mąki żytniej
400 g świeżych daktyli
2 opakowania suchych drożdży
1,5 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki erytrolu
4 łyżki cynamonu

Daktyle zmiksować na gładką masę z mlekiem roślinnym. Dodać drożdże, mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto musi odchodzić od palców- być zwarte i miękkie. Jeśli jest zbyt lepkie, należy dodać odrobinę mąki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i odstawiamy na pół godziny.

Mieszamy erytrol z cynamonem i odrobiną wody- do uzyskania cynamonowej pasty. Smarujemy nią ciasto, zakręcamy jak roladę i kroimy w plastry. Plastry układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego!!!

Recommended Posts

Leave a Comment

* Checkbox GDPR is required

*

Zgadzam się

Masz w planie odchudzanie?

Zobacz nasz e-book!