Cynamonki
Składniki:
- Ok 500 g mąki żytniej
- 400 g świeżych daktyli
- 2 opakowania suchych drożdży
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 4 łyżki erytrolu
- 4 łyżki cynamonu
Wykonanie:
- Daktyle zmiksować na gładką masę z mlekiem roślinnym.
- Dodać drożdże, mąkę i zagnieść ciasto.
- Ciasto musi odchodzić od palców- być zwarte i miękkie. Jeśli jest zbyt lepkie, należy dodać odrobinę mąki.
- Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po godzinie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i odstawiamy na pół godziny.
- Mieszamy erytrol z cynamonem i odrobiną wody- do uzyskania cynamonowej pasty.
- Smarujemy nią ciasto, zakręcamy jak roladę i kroimy w plastry.
- Plastry układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Smacznego!!!